[ing]Ingredienser og Fremgangsmåde[/ing]
- 4-5 kg kalveben
- 3 løg
- 2 porrer (både det hvide og toppen)
- 1 persillerod
- 1 gulerød
- ½ knoldselleri eller 5 stilke selleri
- 2 laurbærblade
- 2 kvst timian
- 1 tsk hele sorte peberkorn
- ½tsk groft salt
- 1 skvt rødvin
1) Benene rengøres grundet for rester og andet snavs.
2) Grønstager rengøres og udskæres groft. (man behøver ikke skrælle – f.eks løgene giver en god smag når de tilsættes).
3) Hele blandingen dækkes med vand og sættes over og opvarmes langsomt til kogepunktet. Herefter skrues ned og fonden simrer i 4-5 timer – gerne længere. Vand kan evt tilsættes undervejs således ben og grøntsager altid er dækket. Fonden skummes af undervejs.
4) Fonden sies til sidst således man har suppen tilbage – og man har en pragtfuld, kraftig kalvefond. Bemærk, at man kun har 1-2 liter tilbage af denne opkog, til gengæld har man til mange retter idet denne fond er særdeles koncentreret.
Jo længere tid denne kalvefond simrer – jo kraftigere og mere intens bliver smagen.
[info]Info[/info]
Laurbærblade er laurbærtræets blanke blade. Uanset om de bruges friske eller tørre giver de en delikat smag til saucer og marinader til al slags kød.